Białka możemy zidentyfikować dzięki reakcji biuretowej. Polega na dodaniu do roztworu silnej zasady z siarczanem miedzi(II). W przypadku obecności białek, roztwór zmienia barwę z niebieskiej na fioletową.
Cukry wykrywamy podczas próby Molischa. Stężony kwas siarkowy(VI) powoduje odwodnienie cukrów do pochodnych furfuralowych, które z naftolem dają barwę ciemnofioletową.
Tłuszcze wykrywamy przy pomocy Sudanu III. Jest to barwnik czerwony, który dobrze rozpuszcza się w lipidach. Stąd w przypadku ich obecności, badany roztwór przyjmie barwę czerwoną.
Wykrywanie białek opiera się na wykrywaniu wiązań peptydowych i to one są identyfikowane w reakcji biuretowej. Zmiana zabarwienia wynika z reakcji jonów miedzi(II) z atomami tworzącymi wiązanie peptydowe – tworzy się kompleks. Inną reakcją pozwalającą na wykrycie białek jest reakcja ksantoproteinowa, ale pozwala ona na wykrycie białek jedynie z pierścieniami aromatycznymi. Próba Molischa jest dobrą metodą, która pozwala na wykrycie cukrów prostych i złożonych. Warto jednak pamiętać, że wynik pozytywny dają poza cukrami też aldehydy, kwas szczawiowy czy aceton.