Procesy psucia się żywności zależą od obecności w niej mikroorganizmów, które znajdują się w żywności w wyniku złego jej przechowywania, transportu czy po przekroczeniu terminu przydatności do spożycia. Mikroorganizmy przeprowadzają procesy fermentacji, co prowadzi zmiany zapachu i smaku, ale też właściwości produktów. Popularnymi metodami zapobiegania procesom gnilnym takie zabiegi jak dodawanie konserwantów, pasteryzacja, modyfikacje genowe i utrwalanie radiacyjne.
Konserwanty przedłużają świeżość produktu, ograniczają procesy gnilne i zapobiegają psuciu się żywności. Pasteryzacja to ogrzewanie produktów w wysokiej temperaturze, w której giną drobnoustroje, ale nie niszczy to form przetrwalnikowych czy wirionów. Utrwalanie radiacyjne to napromieniowanie żywności w celu zniszczenia pasożytów, grzybów, bakterii czy wirusów. Modyfikacje genetyczne mają natomiast na celu wynalezienie żywności o zwiększonej trwałości i wartościach odżywczych.