1. Tłuszcze są estrami kwasów tłuszczowych (kwasów o długich łańcuchach węglowych) oraz glicerolu. W przypadku tłuszczów pochodzenia naturalnego wszystkie grupy -OH glicerolu są zestryfikowane (triglicerydy): CH₂(O-CO-R’)-CH(O- CO-R”)-CH₂(O-CO-R”). Reszty kwasowe R’, R” oraz R” mogą być identyczne, częściowo podobne lub zupełnie różne. Każdy z naturalnych tłuszczów stanowi mieszaninę różnych triglicerydów.
2. Czyste glicerydy kwasów tłuszczowych są substancjami krystalicznymi, bezbarwnymi i bez zapachu. Są nierozpuszczalne w wodzie, trudno rozpuszczalne w zimnym etanolu, łatwo rozpuszczają się w innych rozpuszczalnikach organicznych, np. CCl4. Im bardziej nasycony jest fragment pochodzący od kwasu karboksylowego, tym wyższa jest temperatura topnienia takiego tłuszczu. Oleje (tłuszcze płynne) charakteryzują się zwiększoną zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych.
O właściwościach tłuszczy możesz przeczytać w podręczniku lub w internecie.