koagulacja odwracalna (wysalanie) − probówka VIII (stężony roztwór chlorku
amonu)
koagulacja nieodwracalna (denaturacja) − probówki: I (denaturat), II (formalina), IV (rektyfikat), VI (perhydrol). VII (płyn do odkażania rąk), IX (stężony HNO3), X (stężony roztwór KOH), XI (stężony roztwór Cu(NO3)2).
Koagulację odwracalną białek wywołują roztwory soli pierwiastków I grupy układu okresowego i amonu.
Koagulację nieodwracalną wywołują alkohole, formalina, substancje silnie utleniające (np. perhydrol), stężone kwasy i zasady oraz roztwory soli metali ciężkich.
Koagulacja – łączenie się cząstek fazy rozproszonej koloidu w większe agregaty tworzące fazę ciągłą o nieregularnej strukturze.
Wysalanie – strącanie białek z roztworów wodnych poprzez dodanie stężonego roztworu soli, metali grupy pierwszej i amonu.
Denaturacja – zmiany w II, III i IV-rzędowej strukturze białka, prowadzą do zniszczenia białka i utraty właściwości biologicznych. Może być wywołane przez: mocznik, kwasy, zasady, sole metali ciężkich, temperaturę.