1. W skład cukrów wchodzą następujące pierwiastki: węgiel, wodór i tlen. Możliwe jest otrzymanie pochodnych cukrów, które zawierają wiele innych pierwiastków − P
2. Inne nazwy cukrów to sacharydy i węglowodany − P
3. Sumaryczne wzory glukozy i fruktozy można przedstawić jako (CH₂O)6 − P
4. Glukoza i fruktoza mają ten sam wzór sumaryczny, ale różnią się budową. Są więc izomerami − P
5. Glukoza i fruktoza należą do cukrów prostych, bo mają długie i proste łańcuchy węglowe z wieloma grupami hydroksylowymi − F
6. Glukoza w swojej cząsteczce zawiera pięć grup wodorotlenowych i jedną grupę aldehydową -CHO − P
7. Roztwór wodny fruktozy ma odczyn silnie zasadowy ze względu na obecność aż pięciu grup -OH w jej cząsteczce − F
8. Sacharoza i glukoza są bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie i praktycznie nierozpuszczalne w rozpuszczalnikach niepolarnych, np. benzynie − P
9. Fruktoza i celuloza są bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie − F
10. Sacharoza jest słodsza od fruktozy − F
11. Sacharoza, skrobia i celuloza są cukrami złożonymi, bo w odpowiednich warunkach można je rozłożyć na cukry prostsze − P
12. Hydroliza cukrów złożonych to reakcja z wodą prowadzona w odpowiednich warunkach − P
Glukoza i fruktoza należą do cukrów prostych, nie mają wiązań glikozydowych.
Roztwór wodny fruktozy ma odczyn obojętny, nie ulega dysocjacji jonowej.
Celuloza jest słabo rozpuszczalna w wodzie.
Fruktoza jest cukrem prostym, więc jest słodki, sacharoza jako dwucukier nie jest słodki.