Utwardzanie (uwodornienie) tłuszczów polega na przyłączeniu wodoru do wiązań podwójnych w celu podniesienia ich stabilności i zmodyfikowania struktury.
CH2(O-CO-C17H33) -CH(O-CO- C17H33)-CH,(O-CO- C17H33) + 3H2 → CH2(O-CO-C17H35) -CH(O-CO- C17H35)-CH,(O-CO- C17H35) tristearynian glicerolu
Utwardzanie tłuszczów to popularny proces do otrzymywania margaryny, polega na przyłączaniu wodoru.
W równaniu musisz dopisać 3 cząsteczki wodoru, które przyłączają się w miejsca wiązań podwójnych. Zmienia się liczba wodoru w każdej części wzoru z 33 na 35.
Nazwę tworzysz, zaczynając do tego, ile masz cząsteczek kwasu – trzy, więc jest „tri”, następnie podaj nazwę kwasu – od kwasu stearynowego „stearynian” a na końcu czego w tym przypadku jest to „glicerol”.