Reakcje chemiczne – smażenie frytek, gotowanie ziemniaków, pieczenie ciasta, gotowanie zupy, karmelizacja cukru
Przemiana fizyczna – gotowanie wody, topnienie kostek lodu, pokruszenie chleba, ubijanie białek, krojenie sera
Reakcje chemiczne – smażenie frytek, gotowanie ziemniaków, pieczenie ciasta, gotowanie zupy, karmelizacja cukru (nowe substancje mają inne właściwości niż produkty, z których powstały).
Przemiana fizyczna – gotowanie wody (to wciąż woda, tylko ma inną temperaturę), topnienie kostek lodu (woda ze stanu stałego przekształca się w stan ciekły), pokruszenie chleba (rozdrobnienie chleba), ubijanie białek (napowietrzenie jajka), krojenie sera (rozdrobnienie sera).
Przemiana fizyczna – nie powstają nowe substancje o odmiennych właściwościach, np. cięcie kartki papieru.
Reakcja chemiczna – powstają nowe substancje o odmiennych właściwościach, np. spalenie kartki powstaje popiół, substancja o nowych właściwościach innych niż papier.