Metaplan: Marnotrawstwo żywności w Stanach Zjednoczonych
| Jak jest? |
| Statystyczny mieszkaniec USA marnuje codziennie około 0,8 kg żywności, w tym 0,3 kg w gospodarstwie domowym. |
| Jak być powinno? |
| Każdy mieszkaniec (rodzina) powinien kupować tyle żywności, ile jest w stanie skonsumować przed upływem daty ważności, odpowiednio tę żywność przechowywać; nie ulegać reklamom i promocjom. |
| Dlaczego tak nie jest? | ||
| przyczyna 1: Nie wszyscy Amerykanie sporządzają listę zakupów. | przyczyna 2: wielu wyrzuca żywność, chociaż napis zawiera informację „najlepiej spożyć do”, kiedy żywność jest jeszcze dobra. | przyczyna 3: nie wykorzystują resztek do sporządzania np. zapiekanek czy sałatek. |
| Propozycje ograniczenia marnotrawstwa żywności w USA | ||
| Propozycja 1: sprawdzać, jakie są zapasy żywności w domu i kupować tylko te, które się kończą. | Propozycja 2: nadmiar kupionej żywności można zamrozić lub wykorzystać do przygotowania różnych posiłków. | Propozycja 3: można stworzyć na wzór polskich „jadłodzielni” punkty, w których można pozostawić świeżą żywność lub posiłki (np. po świętach) i przekazać ją potrzebującym. |