Niestety nie możemy Ci pomóc w rozwiązaniu tego zadania, ale mamy nadzieję, że dasz sobie radę. Postaraj się podążać za treścią polecenia. Podpowiedzi znajdziesz także w wyjaśnieniu napisanym przez Eksperta do spraw przyrody.
Przykładowa odpowiedź:
W odżywianiu ważna jest zbilansowana dieta, zawierająca odpowiednie składniki odżywcze: białka, tłuszcze, węglowodany złożone, witaminy i sole mineralne oraz odpowiednią ilość dostarczanej wody. Pokarmy powinny być naturalne, nie powinny zawierać substancji konserwujących i barwników oraz cukrów prostych (sacharoza, syrop glukozowo – fruktozowy). Należy zjadać minimum pół kilograma warzyw i owoców dziennie. Ważne, by jeść warzywa zielone, które zawierają chlorofil, gdyż witaminy i minerały w nich zawarte są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu. Należy przechowywać pokarmy we właściwy sposób, nie należy spożywać ich po dacie ważności. Ważne jest zachowanie odpowiednich godzin między posiłkami, nie jeść w nocy pokarmów, aby żołądek mógł odpocząć od trawienia. Ostatni posiłek należy zjeść 2 godziny przed snem oraz nie regulować swoich emocji jedzeniem, ponieważ jest to droga do uzależnienia.
Na nasze zdrowie ma wpływ prawidłowe odżywanie (zbilansowana dieta zawierająca odpowiednie składniki odżywcze, sole mineralne i wodę), ruch (aktywność fizyczna dobrana do możliwości danej osoby, warto by była na świeżym powietrzu), higiena (dbanie o czystość, zdrowie) oraz profilaktyczne badania, odpoczynek (higiena snu i konstruktywne odpoczywanie bierne lub czynne).