Mycie rąk jest ważne, ponieważ bakterie chorobotwórcze na rękach mogą zostać przeniesione do jamy ustnej podczas spożywania pokarmów.
Myj dokładnie owoce i warzywa, ponieważ na nich także mogą znajdować się bakterie chorobotwórcze.
Nie można jeść produktów spożywczych, na których jest pleśń. Należy niezwłocznie je wyrzucić.
Raz rozmrożonego produktu nie można ponownie zamrozić.
Nie należy spożywać produktów po upłynięciu ich daty ważności.
Przygotowując mięso należy poddać je odpowiedniej obróbce termicznej, po to, aby nie zarazić się groźnymi bakteriami i pasożytami.
Zatrucie pokarmowe to choroba, która posiada nagły i ostry przebieg. Jest powodowane bakteriami lub toksynami, które mogą się znajdować w produktach spożywczych. Częstymi objawami zatrucia pokarmowego są wymioty, ból brzucha, wysoka gorączka.