Rodzynki – należy zadbać o szczelne opakowanie, zamknięte hermetycznie, w suchym miejscu.
Konserwy rybne – po otwarciu należy przechowywać je w lodówce.
Ser żółty – należy przechowywać w dolnych partiach lodówki, w temperaturze 6°C.
Wędlina – należy ją owinąć w pergamin, ponieważ nie powoduje on wysuszania i zaparzania produktu, przechowywać w lodówce.
Kasza – należy przechowywać w suchym i chłodnym, ale przewiewnym pomieszczeniu, w szklanym lub plastikowym pojemniku.
Herbata – należy przechowywać w szczelnym pojemniku w celu ochrony przed wzajemnym przenikaniem zapachów między innymi produktami np. kawą, w miejscu ciemnym, ponieważ ciepło powoduje zmianę smaku herbaty.
Jabłka – Idealna temperatura przechowywania jabłek wynosi od 0 – 4°C.
Odpowiednie przechowywanie produktu jest istotne, ponieważ dzięki niemu jedzenie nie zepsuje się lub nie zmieni swoich właściwości. Tym sposobem będzie miało dłuższą datę przydatności do spożycia oraz ochroni nas przed zatruciem pokarmowym.