Węch ułatwia rozpoznawanie smaków.
Na podstawie wyników doświadczenia można zauważyć, że osoba poddana próbie bez problemu rozpoznała roztwór soli i roztwór cukru, natomiast miała problem z rozróżnieniem soku cytrynowego i pomarańczowego. Wynika to z tego, że bez udziału węchu jesteśmy wstanie rozpoznać tylko podstawowe smaki. Natomiast oba soki cytrynowy i pomarańczowy są kwaśne, ale posiadają jeszcze charakterystyczne zapachy, które dodają walorów smakowych.
Zmysł smaku to zdolność organizmu do wykrywania i rozpoznawania substancji chemicznych zawartych w pokarmie. Za odbieranie bodźców smakowych odpowiadają komórki smakowe, które znajdują się w kubkach smakowych, zawartych w brodawkach smakowych, pokrywających powierzchnię języka. Odczuwamy pięć różnych smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami, przy czym każda komórka smakowa odbiera je wszystkie.
Zmysł powonienia zwany również węchem, to zdolność organizmu do wykrywania i rozpoznawania substancji chemicznych. Za odbieranie bodźców zapachowych odpowiadają komórki węchowe znajdujące się w jamie nosowej. Zmysł powonienia współpracuje ze zmysłem smaku, dzięki czemu odbieramy potrawy jako smaczne lub nie. Ponadto węch ostrzega nas przed trującymi substancjami i niebezpiecznymi sytuacjami, na przykład o ulatniającym się gazie lub dymie z pożaru.