Grzyby marynowane
Składniki:
2 kg małych grzybów – borowiki, podgrzybki, maślaki
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu 10%
3 płaskie łyżki cukru
130 g marchewki
2 duże liście laurowe
8 kulek ziela angielskiego
8 kulek czarnego pieprzu
1 łyżka gorczycy
3 łyżki soli do obgotowania grzybków
Przygotowanie:
Do garnka wlej trzy szklanki wody i wsyp trzy płaskie łyżki cukru. Dodaj dwa duże liście laurowe, 8 kulek ziela angielskiego, 8 kulek czarnego pieprzu oraz łyżkę gorczycy. Zalewę zagotuj kilka minut i zmniejsz moc palnika, a następnie wlej 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%. Po minucie wyłącz zalewę.
Przygotuj słoiki. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.
Marchewkę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Po kilka plasterków włóż do czystych, przygotowanych do przetworów słoików. Słoiki z marchewką wypełnij gorącymi jeszcze grzybami do około 3/4 pojemności.
Źródło: https://aniagotuje.pl/przepis/grzyby-marynowane
Przepis to zbiór wskazówek, które mówią, w jaki sposób należy coś wykonać. Najczęściej występują przepisy kulinarne.