Ser chudy:
100 g : 100 g = 1
Białko: 1 ∙ 21 g = 21 g
Ser tłusty:
Białko:
Śmietana:
150 g : 100 g = 1,5
Białko: 1,5 ∙ 18 g = 27 g
Ilość białka w całym twarożku: 21 g + 9 g + 27 g = 57 g
57 g : 3 = 19 g
19 g < 20 g
To nie prawda, ponieważ zjedli po 19 g białka.
Oblicz ilości białka poszczególnych produktów, dzieląc ich wagę w gramach przez 100 g i następnie pomnóż tak obliczoną liczbę przez ilość białka danego produktu na 100 g. Następnie dodaj do siebie ilości białka wszystkich produktów i podziel przez liczbę 3, ponieważ twarożek zjadło 3 osoby i każda dostarczyła tyle samo białka do organizmu. Widzisz, że wynik jest mniejszy niż 20 g.