| Narządy | Funkcje |
| żołądek | trawienie pokarmu |
| trzustka | wydzielanie soków trawiennych |
| jama ustna | rozdrabnianie pokarmu |
| jelito cienkie | wchłanianie strawionego pokarmu do krwi |
Rozkładanie pożywienia na substancje proste jest nazywane procesem trawienia. Dochodzi do niego w jamie ustnej, żołądku i początkowej części jelita cienkiego.
Gruczołami trawiennymi są wątroba, trzustka i ślinianki.
Funkcją wątroby jest odpowiadanie za procesy metaboliczne oraz odtruwające organizm – jego detoksykacja, filtruje również toksyny. Magazynuje takie witaminy jak np. A, B12, D, K, C. Wątroba produkuje ciepło, wytwarza heparynę, która zapobiega krzepnięciu krwi,
Trzustka także wytwarza hormony takie jak glukagon i insulina, które mają wpływ na poziom cukru we krwi. Transportuje do jelita cienkiego enzymy, które umożliwiają strawienie pokarmu ( białka, węglowodany, tłuszcze).
Ślinianki odpowiadają za powstawanie śliny. Organizm człowieka produkuje w ciągu dnia około 1 litr śliny. Ślina sprawia, że łatwiej jest przyjąć pożywienie, ponieważ jest ono przez nią nawilżone. W ślinie powstają również substancje o działaniu bakteriobójczym, dzięki czemu w jamie ustnej znajduje się mniejsza ilość bakterii. Amylaza ślinowa, która się w niej znajduje wspomaga pierwszy etap trawienia cukrów.