Najpierw pokarm trafia do jamy ustnej, w której zęby go rozdrabniają, a język miesza ze śliną. Funkcją śliny jest nawilżanie pokarmu. Następnie gardło kieruje pokarm do przełyku, a z przełyku pokarm trafia do żołądka. W żołądku dochodzi do trawienia białek. Następnie pokarm trafia do początkowego odcinka jelita cienkiego, gdzie uchodzą kanały z trzustki i wątroby. Trzustka, wydzielając sok trzustkowy, który zawiera enzymy, pozwala na strawienie składników pokarmowych, które nie uległy strawieniu w żołądku. Funkcją wątroby jest neutralizacja szkodliwych substancji, np. alkoholu, oraz wydzielanie żółci, umożliwiającej trawienie tłuszczów. Cząsteczki strawionego pokarmu trafiają do jelita cienkiego i przenikają przez jego ściany do krwi, a wraz z nią trafiają do każdej komórki ciała. Niestrawione resztki pokarmowe trafiają do jelita grubego, skąd stopniowo są usuwane przez odbyt w postaci kału.
W jamie ustnej zachodzi wstępne trawienie cukrów, dzięki enzymom zawartym w ślinie. Proces ten zostaje zahamowany w niskim pH żołądka. Ponownie cukry są trawione w początkowym odcinku jelita cienkiego, zwanym dwunastnicą, gdzie wydzielane są enzymy trzustkowe.
Trawienie białek rozpoczyna się w żołądku i następnie przy udziale enzymów trzustkowych kontynuowane jest w dwunastnicy.
Trawienie tłuszczy odbywa się przy udziale żółci produkowanej w wątrobie oraz enzymów trzustkowych.