Mleczaj – jest spotykany w górach, ma aromatyczny smak. Można go zjeść bezpośrednio, marynować lub suszyć.
Rydz – ma delikatny zapach owoców, wydziela pomarańczowy sok, który może przypominać marchewkowy smak.
Pieprznik jadalny – rośnie w lasach liściastych i iglastych. Jest chrupki w smaku. Według niektórych grzybiarzy mógłby zostać pomylony z lisówką, która jest niejadalnym grzybem.
Borowik szlachetny – może być mylony z gorczakiem żółciowym, który jest grzybem niejadalnym. Posiada gruby, masywny i jasny trzon. Pod jego kapeluszem kryją się rurki, które w dotyku mogą przypominać gąbkę.
Maślak – jego miąższ charakteryzuje się tym, że jest biały i miękki. W trakcie jego przygotowania należy pozbyć się skórki z jego kapelusza.
Podgrzybek – można go pomylić z gorczakiem trującym. Najlepiej nadaje się do suszenia. Jest najczęściej zbieranym grzybem. Jego kapelusz ma barwę kasztanowo – brązową, natomiast trzon jest jaśniejszy.
Grzyby jadalne są grzybami, które można zbierać. Niestety można je łatwo pomylić z niektórymi gatunkami niejadalnymi lub trującymi. Najbardziej trującym gatunkiem w Polsce jest muchomor sromotnikowy, z którym są mylone czubajka kania, pieczarka polna, gołąbek zielonawy.