Znaczenie w przyrodzie:
– pełnią bardzo ważną funkcję w obiegach pierwiastków w przyrodzie: węgla, azotu i fosforu.
– umożliwiają trawienie celulozy zasiedlając przewody pokarmowe zwierząt roślinożernych.
– zwiększają żyzność gleby przez wiązanie azotu atmosferycznego i wchodzenie w związki symbiotyczne z roślinami.
– rozkładają szczątki organizmów, co może być z kolei zasymilowane przez rośliny.
– bakterie zapewniają rozkład szkodliwych substancji, oczyszczając środowisko z martwych organizmów, odchodów czy detergentów
Znaczenie w życiu człowieka:
– wytwarzają witaminy oraz wspierają ich wchłanianie np. witaminy z grupy B i witaminę K.
– wykorzystuje się je do produkcji wyrobów mleczarskich: serów, jogurtu czy kefiru.
– w przemyśle farmaceutycznym bakterie stosowane są do produkcji antybiotyków.
– zmodyfikowane genetycznie bakterie stosowane są do produkcji białek używanych w leczeniu na cukrzycę, czy do otrzymywania roślin odpornych np. na działanie niskiej temperatury czy innych niekorzystnych czynników środowiska
– białka bakterii mogą być wykorzystane do produkcji szczepionek
– używane w rolnictwie do wytwarzania kompostu czy produkcji kiszonek paszowych jako pokarm dla zwierząt.
Negatywne znaczenie bakterii:
Niektóre gatunki bakterii lub toksyny przez nie produkowane mogą być używane jako broń biologiczna. Bakterie są odpowiedzialne za wywoływanie wielu chorób u zwierząt i ludzi np. gruźlica, borelioza, tężec, salmonelloza, zapalenie płuc, krztusiec. Przeprowadzając procesy gnilne bakterie przyczyniają się do psucia żywności czy konstrukcji drewnianych.