A. – 3. Prawidłowo zbudowane naczynie.
B. – 5. Uszkodzenie wewnętrznej ściany naczynia.
C. – 1. Gromadzenie się płytek krwi w miejscu uszkodzenia ściany naczynia.
D. – 2. Powstawania złogów cholesterolu i innych substancji (blaszka miażdżycowa).
E. – 4. Światło naczynia zostaje całkowicie zamknięte przez zakrzep.
Cholesterol jest zaliczany do tłuszczy. Jest wytwarzany w organizmie człowieka, nie rozpuszcza się we krwi. Jego nadmiar może doprowadzić do powstania miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca.
Miażdżyca to choroba, w której odkładają się blaszki miażdżycowe, mogące w następstwie spowodować zawał serca.
Zawał serca to niedokrwienie mięśnia sercowa i w konsekwencji prowadzące do martwicy. Przyczyną zawału serca najczęściej jest miażdżyca. Aby uniknąć powstaniu miażdżycy oraz zawału, należy unikać przede wszystkim produktów bogatych w tłuszcze, sól, cukry oraz uprawiać aktywność fizyczną.