W obu przypadkach, procesy powstawania wrażeń węchowych i smakowych polegają na interakcji substancji chemicznych z odpowiednimi receptorami, co prowadzi do generowania sygnałów nerwowych, które są przetwarzane przez odpowiednie obszary mózgu. To prowadzi do powstawania wrażeń węchowych i smakowych, które są subiektywnymi doświadczeniami percepcyjnymi człowieka.
| Wrażenia węchowe | Wrażenia smakowe |
| · Powietrze wnoszące cząsteczki zapachowe dostaje się do górnej części jamy nosowej.· Komórki węchowe znajdujące się na błonie węchowej w jamie nosowej posiadają receptory wrażliwe na te cząsteczki.· Cząsteczki zapachowe łączą się z receptorami na komórkach węchowych, co powoduje aktywację neuronów węchowych.· Aktywowane neurony węchowe przekazują sygnały elektryczne do obszarów węchowych mózgu, zwłaszcza do obszaru kory węchowej.· Kora węchowa przetwarza te sygnały i generuje wrażenia węchowe, które są interpretowane jako określone zapachy. | · Substancje chemiczne obecne w pożywieniu rozpuszczają się w ślinie i kontaktują się z receptorami smakowymi.· Komórki smakowe znajdujące się na języku i w jamie ustnej posiadają receptory dla różnych smaków, takich jak słodki, kwaśny, gorzki, słony i umami.· Substancje chemiczne łączą się z odpowiednimi receptorami, co powoduje aktywację komórek smakowych.· Aktywowane komórki smakowe przekazują sygnały nerwowe do neuronów smakowych, które są obecne w gruczołach smakowych.· Neurony smakowe przekazują te sygnały do obszarów smakowych mózgu, takich jak kora smakowa.· Kora smakowa przetwarza te sygnały i generuje wrażenia smakowe, które są interpretowane jako różne smaki. |