Receptory węchowe odgrywają istotną rolę w odbiorze wrażeń smakowych, pomagając w identyfikacji i wzmocnieniu smaku. Pomimo że receptory smakowe znajdują się bezpośrednio na języku i w jamie ustnej, zmysł węchu wpływa na odbiór smaku.
| wspomaganie identyfikacji smaków | Receptory węchowe w nosie pomagają w identyfikacji składników zapachowych wydzielanych przez m.in. produkty spożywcze podczas jedzenia. Te zapachy wnoszą doznania zapachowe, które są ściśle powiązane z wrażeniami smakowymi. Na przykład, zapach pieczonego chleba może wzmocnić smak chleba, ponieważ mózg łączy te dwa wrażenia w jedno doświadczenie smakowo-węchowe. |
| zwiększenie intensywności smaku | Zmysł węchu może zwiększyć subiektywne wrażenie intensywności smaku. Jeśli jakiś produkt spożywczy ma silny aromat, może wpłynąć na nasze postrzeganie smaku jako bardziej intensywnego i bogatszego. |