Cukry:
– dostarczają energii (organizmy wykorzystują cukry, by mieć energię do prowadzenia czynności życiowych takich jak na przykład poruszanie się),
– są materiałem zapasowym (kiedy organizmowi uda się otrzymać więcej cukrów, niż w danym momencie potrzebuje, to zachowuje je na okres, kiedy będą znów przydatne).
Białka:
– budują organizmy (dzięki nim ciała organizmów mogą rosnąć, na przykład mięśnie szkieletowe człowieka rozwijają się, kiedy regularnie dostarczamy organizmowi białka),
– regulują pracę organizmu (funkcję tę pełnią białka, które nazywamy enzymami. Przydatne są one na przykład w procesie trawienia pokarmu).
Tłuszcze:
– stanowią warstwę ochronną (tłuszcz znajdujący się pod skórą ssaków chroni je przed zimnem),
– dostarczają energii (kiedy organizm nie ma dostępu do cukrów, zaczyna wykorzystywać tłuszcze do pozyskiwania energii).
Bogatym źródłem zdrowych cukrów są zboża oraz ziemniaki, a także miód i owoce. By dieta była bogata w białko, należy sięgać po mleko i jego przetwory oraz mięso i nasiona roślin strączkowych. Tłuszcze pozyskujemy, spożywając oleje roślinne oraz tłuszcze zwierzęce.