Numer kolby | Zawartość | Zaobserwowane zmiany |
1. | Woda wodociągowa + olej | Brak zmian, woda jest klarowna po upływie dwóch tygodni |
2. | Woda z jeziora + olej | Delikatne zmniejszenie się plamy oleju, powstanie dwóch warstw: mętnej warstwy górnej oraz kożucha na dnie kolby |
3. | Woda wodociągowa + olej + preparat do oczyszczalni szambowych | Brak plamy oleju w wodzie, duże zmętnienie w pierwszym tygodniu doświadczenia, w drugim tygodniu rozwarstwienie się mieszaniny na górną klarowną warstwę porównywalną z wodą wodociągową oraz kożuch na dnie kolby |
Zarówno bakterie w jeziorze, jak i te obecne w preparacie do oczyszczania szamba są w stanie rozkładać tłuszcze zawarte w oleju, gdyż w przypadku kolby 2. Z wodą z jeziora plama oleju delikatnie zmniejszyła się, natomiast w kolbie 3. Całkowicie zniknęła. Na tej podstawie można określić szybkość, z jaką bakterie rozkładają olej: bakterie z preparatu szambowego robią wielokrotnie szybciej niż bakterie obecne w jeziorze. Stąd bakterie w preparacie szambowym muszą być zmodyfikowane genetyczne do usuwania zanieczyszczeń wody tłuszczami. Obecny kożuch w kolbie 3. Stanowią namnożone bakterie z preparatu.
Wyjaśnienie:
Nie tylko bakterie są zdolne do rozkładania tłuszczów, ale i grzyby. Boczniak ostrygowaty jest stosowany w usuwaniu zanieczyszczeń ropopochodnych, gdyż ma zdolność wzrostu w ich obecności i traktuje je jako źródło węgla do celów metabolicznych.