Scharakteryzuj właściwości fizyczne aminokwasów, a następnie wyjaśnij, dlaczego aminokwasy ulegają topnieniu w wysokiej temperaturze oraz rozpuszczają się w wodzie.
Pod kątem stanu skupienia, aminokwasy są przede wszystkim ciałami stałymi, dokładniej krystalicznymi substancjami, które dobrze rozpuszczają się w wodzie przez wzgląd na obecność w ich cząsteczkach grup polarnych. Związki te z racji polarnej budowy słabo rozpuszczają się w rozpuszczalnikach niepolarnych, takich jak benzyna.
Smak aminokwasów jest lekko słodki.
Temperatury topnienia aminokwasów są bardzo wysokie.
Dobra rozpuszczalność w wodzie oraz wysokie temperatury topnienia wynikają z możliwości tworzenia przez te związki jonu obojnaczego.
W cząsteczkach aminokwasów występują dwie grupy funkcyjne- grupa karboksylowa i grupa aminowa, które wykazują odmienne właściwości kwasowo-zasadowe.
Grupa karboksylowa -COOH z łatwością oddaje kation wodorowy (H+), przekształcając się w obdarzony ładunkiem ujemnym anion karboksylanowy (COO-).
Grupa aminowa przez wzgląd na swoje właściwości zasadowe, wykazuje zdolność do przyłączania uwolnionego przez grupę karboksylową protonu, przekształcając się w kation amoniowy (+NH3).
W związku z powyższym, powstaje molekuła obdarzona ładunkiem zarówno dodatnim, jak i ujemnym, którą nazywamy jonem obojnacznym o wypadkowym ładunku elektrycznym równym zero.
Ćwiczenie 4
203Ćwiczenie 5
203Ćwiczenie 2
208Ćwiczenie 4
208Ćwiczenie 2
222Ćwiczenie 3
222Ćwiczenie 8
222Ćwiczenie 2
226Ćwiczenie 3
226Ćwiczenie 3
233Ćwiczenie 5
233Ćwiczenie 2
251Ćwiczenie 3
264Ćwiczenie 4
264Ćwiczenie 3
268Ćwiczenie 4
268Ćwiczenie 3
278Ćwiczenie 4
278Ćwiczenie 5
296Ćwiczenie 1
304Ćwiczenie 5
304Ćwiczenie 1a
360Ćwiczenie 2a
360Ćwiczenie 3a
360Ćwiczenie 6
308Ćwiczenie 7
309Ćwiczenie 8a
361Ćwiczenie 9
309Ćwiczenie 10
309Ćwiczenie 10a
362Ćwiczenie 11
310Ćwiczenie 12
310Ćwiczenie 2
316Ćwiczenie 3
324Ćwiczenie 5
324Ćwiczenie 9
325Ćwiczenie 3
334Ćwiczenie 7
335Ćwiczenie 2
349Ćwiczenie 4
350Ćwiczenie 7
350Ćwiczenie 9
350Ćwiczenie 4
357Ćwiczenie 5
357Ćwiczenie 7
358