Sposób wykonania:
Do próbówki wlej 200 cm3 wody, następnie dodaj 2 łyżeczki cukru, załóż korek na próbówkę i wstrząśnij i wymieszaj dokładniej do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie umieść próbówkę w płomieniu palnika.
Obserwacje:
Po umieszczeniu próbówki w płomieniu palnika na jej dnie wytrąciły się kryształy cukru, na ściankach próbówki pojawiły się krople cieczy.
Wnioski:
Podczas rozpuszczania cukru w wodzie zachodzi zjawisko fizyczne, ponieważ nie dochodzi do pojawienia się nowych substancji o odmiennych właściwościach chemicznych, tylko zmieniają się właściwości fizyczne substratów. Po odparowaniu rozpuszczalnika wytrąca się cukier, ten sam, który był użyty do doświadczenia.
Podczas rozpuszczania cukru w wodzie zachodzi proces dyfuzji, czyli samoistnego mieszania się wody z cukrem. Zachodzi dzięki ruchu drobin rozpuszczalnika – wody i substancji rozpuszczanej – cukru. W wyniku tego procesu powstaje mieszanina, w której substancje mogą zmieniać swoje właściwości fizyczne, ale nie zmieniają swoich właściwości chemicznych.