Sposób wykonania: Do próbówki wsyp 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zatkaj próbówkę gumowym korkiem połączonym z metalową rurką i gumowym wężykiem skierowanym do zlewki z wodą wapienną. Postaw próbówkę na statywie z łapą metalową. Obserwuj dokładnie próbówkę przez 15 minut, następnie zanotuj obserwacje. Tę samą próbówkę ogrzej za pomocą palnika. Zaobserwuj zmiany i zanotuj je.
Obserwacje:
Przed podgrzaniem próbówki nie zaobserwowano żadnych zmian. Po podgrzaniu wydzielił się bezbarwny gaz, doszło do zmętnienia wody wapiennej w zlewce.
Wnioski:
Reakcja rozkładu proszku do pieczenia zachodzi po podgrzaniu, dostarczeniu ciepła do układu, więc jest to reakcja endoenergetyczna.
Podczas pieczenia ciasta, pod wpływem temperatury zachodzi reakcja: 2NaHCO3
CO2↑ + H2O + Na2CO3 . Dzięki zachodzącej reakcji powstaje dużo dwutlenku węgla, który odpowiada za spulchnianie ciasta.
W zlewce zaszła reakcja mętnienia wody wapiennej, czyli: CO2 + Ca(OH)2→CaCO3↓ + H2O . W wyniku wytrącenia się węglanu wapnia zaobserwowano mętnienie.