Układy otwarte — dzbanek z herbatą (a), kubek z gorącą czekoladą (d), kolba bez korka (g).
Układy zamknięte — filiżanka przykryta spodkiem (c), szybkowar (e), probówka z korkiem (f).
Układy izolowane — termos (b).
Układ otwarty — układ, który wymienia energię i masę z otoczeniem. Są to zatem wszystkie zbiorniki otwarte – kubki, dzbanki, garnki, probówki bez korka.
Układ zamknięty — układ, który wymienia z otoczeniem energię, ale nie wymienia z nim masy. Zaliczamy tu układy, które są zamknięte, ale nie jest to szczelne zamknięcie. Są to kubki czy filiżanki przykryte spodkiem, probówka z korkiem i szybkowar (w szybkowarze pewna ilość pary wodnej ulatnia się przez korek, by zapobiec eksplozji).
Układ izolowany — układ, który nie wymienia ani energii ani masy z otoczeniem. Są to układy bardzo szczelne, zabezpieczone termoizolacją, takie jak termos.