| Sól kuchenna i trociny | Piasek i opiłki żelaza |
| Mieszaninę umieszczamy w zlewce, zalewamy wodą i intensywnie mieszamy. Przygotowujemy zestaw do sączenia – umieszczamy sączek w lejku i po zwilżeniu wodą wlewamy mieszaninę. Na sączku pozostaną trociny, a przesącz obecny w zlewce będzie zawierał roztwór soli kuchennej, który możemy odparować. | Mieszaninę umieszczamy na szkiełku zegarkowym i zbliżamy magnes, który przyciągnie opiłki żelaza pozostawiając piasek na szkiełku. |
Dla pierwszej mieszaniny stosujemy metodę sączenia, czyli metodę polegającą na oddzieleniu składników mieszaniny przy użyciu półprzepuszczalnego sączka z bibuły. Następnie wykorzystujemy metodę odparowania, która polega na ogrzaniu mieszaniny do momentu odparowania rozpuszczalnika (wody).
Dla drugiej mieszaniny wykorzystujemy właściwości magnetyczne żelaza i metodę rozdzielenia mechanicznego.