Jedzenie (a dokładnie znajdujące się w nim składniki – białka, tłuszcze, sole mineralne) jest źródłem do wytworzenia energii, która jest potrzebna by organizm człowieka mógł poruszać się, wykonywać prace fizyczne i umysłowe, aby narządy mogły poprawnie pracować. Energia ta jest również wykorzystywana w procesie oddychania, a także do utrzymania stałej temperatury ciała. W czasie wysiłku energia jest uwalniana, dlatego podczas długotrwałych ćwiczeń może jej brakować.
Organizm, aby mógł się rozwijać, potrzebuje różnych substancji znajdujących się w pokarmie. Jedne substancje służą do budowy organizmu, a inne dostarczają energii, która jest potrzebna do sprawnego wykonywania czynności.
Energia, która znajduje się w pokarmie uwalnia się w komórkach w procesie oddychania komórkowego.
Białka są substancjami budulcowymi w organizmie. Są zwane też proteinami. Mają pochodzenie roślinne lub zwierzęce. Znajdują się w mięsie (np. drób, ryby), nabiale np. sery twarogowe, żółte, maślanki itp., a nawet w warzywach (np. fasola, groch) i owocach, algach morskich. Białka służą m.in. do budowy i odbudowy tkanek. Są składnikiem krwi i limfy, mleka kobiecego, enzymów, hormonów trawiennych.