Pokarm jest pobierany, rozdrabniany w jamie ustnej. Następnie wędruje przez gardło i przełyk. Kolejnym narządem, do którego dociera jest żołądek. Tam zostaje rozłożony na różne drobiny. Czas zalegania pokarmu w żołądku to około 4 godziny. Ulega tam procesowi nawilżania, odkażania i jest zmieniany na tzw. papkę. Następnie pokarm trafia do jelita cienkiego, gdzie dalej zachodzi proces trawienia. Są takie składniki pożywienia, które nie mogą ulec procesowi trawienia, są zatem transportowane do jelita grubego, a następnie wydalane przez odbyt.
Sposób, w jaki się odżywiamy ma wpływ na nasz stan zdrowia fizycznego (rozwój organizmu, jego wzrost) oraz psychicznego. Pokarmy, które spożywamy na co dzień, powinny być bogate w witaminy, białka, zdrowe cukry, tłuszcze, sole mineralne, kwasy omega 3, które obecne są w produktach takich jak: warzywa, owoce, ryby, białe mięso, sery, przetwory mleczne. Należy również dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.