| Choroba zakaźna | Czynnik wywołujący chorobę | Przyczyna zakażenia | Skutek zakażenia |
| zatrucie jadem kiełbasianym | B. bakteria laseczka jadu kiełbasianego | D. spożycie zakażonych, przeterminowanych konserw | nudności, bóle brzucha, biegunka, podwójne widzenie |
| toksoplazmoza | C. bakteria Toxoplasma gondii | spożycie surowego zakażonego mięsa lub kontakt z odchodami zakażonego kota | H. gorączka, objawy grypopodobne, zapalenie zaatakowanych narządów |
| tasiemczyca | A. tasiemiec nieuzbrojony | F. spożycie postaci larwalnych w mięsie wołowym | zaburzenia trawienne, bóle głowy i nudności, chudnięcie |
| glistnica | glista ludzka | E. spożycie niemytych warzyw, na których znajdują się jaja pasożyta | G. początkowo podrażnienie gardła, później zaburzenia jelitowe i nerwowe |