1. Higieniczne przechowywanie żywności. Żywność nie może być przechowywana zbyt długo, nawet jeżeli znajduje się w lodówce. Przechowywanie w lodówce produktów, które powinny znajdować się w niskich temperaturach.
2. Higieniczne przygotowywanie posiłków. Nie należy spożywać produktów, które były powtórnie rozmrażane oraz produktów, które powinny być przechowywane w niskich temperaturach, a przez długi czas nie znajdowały się w lodówce. Nie należy spożywać produktów, które nie pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Konieczne jest mycie rąk oraz utrzymywanie wyposażenia kuchennego w czystości.
Szczególnie narażone na zakażenie bakteriami z rodzaju Salmonella są produkty takiej jak jaja, mięso oraz mleko i jego przetwory. Żywność, która jest źle przechowywana lub przygotowywana w niehigienicznych warunkach, może stanowić źródło zakażenia bakteriami oraz prowadzić do zatruć.