I. Wykrywanie skrobi w próbkach żywności.
II. Próbka I (próbka, do której dodano wodę).
III. Masa każdej z próbek wynosi 5 gramów. Masę próbki możesz poznać ważąc próbkę.
IV. Konieczne jest zapewnienie takich samych warunków prowadzenia badania, aby otrzymane wyniki były porównywalne.
V. Mycie moździerza po zmiażdżeniu każdej z próbek zapobiega mieszaniu się analizowanych produktów.
Problem badawczy stanowi opis tematu badań. Jest to problem, bądź zagadnienie, jakie ma być wyjaśnione na podstawie przeprowadzanych badań.
Próba badawcza stanowi obiekt danego doświadczenia, który wystawiony jest na działanie wybranego czynnika, wskazanego w problemie badawczym.
Próba kontrolna to obiekt doświadczenia, który nie jest poddawany działaniu wybranego czynnika, a służący do porównania z próbą badawczą w celu wyciągnięcia wniosków w zakresie analizowanego problemu badawczego.