Białka – niezbędne do wzrostu i odbudowy tkanek. Są zawarte w nabiale, mięsie, produktach mlecznych. Białka to składniki wszystkich żywych komórek i są ważne w praktycznie wszystkich aspektach struktury i funkcji komórki. Białka zawierają węgiel, wodór, azot i siarkę, a niektóre zawierają również fosfor. Są dużymi cząsteczkami powstałymi z połączenia dużej liczby prostszych cząsteczek (aminokwasów)
Tłuszcze – stanowią źródło energii, potrzebne w niewielkich ilościach. Zawarte są w olejach, orzechach, maśle. Zapewniają one główną rezerwę energii w ciele i są niezbędne dla różnych funkcji. Podobnie jak węglowodany, tłuszcze są związkami organicznymi składającymi się z węgla, wodoru i tlenu, ale różnią się od węglowodanów tym, że zawierają znacznie mniej tlenu i dużo większe ilości węgla.
Węglowodany – główne źródło energii, nadmiar jest magazynowany w postaci tłuszczów. Zawarte są w produktach zbożowych, mącznych, cukrze, warzywach. Zawierają węgiel, wodór i tlen. Tlen i wodór są obecne w węglowodanach w takiej samej proporcji jak w wodzie.