Fermentacja octowa to proces powstawaniu kwasu octowego z alkoholu etylowego z udziałem bakterii.
Fermentacja mlekowa to fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego, pod wpływem działania bakterii fermentacji mlekowej.
Fermentacja octowa to proces powstawaniu kwasu octowego alkoholu etylowego z udziałem bakterii.
Fermentacja masłowa to fermentacja węglowodanów do kwasu masłowego wywołana przez bakterie masłowe.
Fermentacja octowa to proces powstawaniu kwasu octowego alkoholu etylowego z udziałem bakterii.
Jedna cząsteczka alkoholu etylowego reaguje z jedną cząsteczką tlenu, z udziałem bakterii powstaje jedna cząsteczka kwasu octowego oraz jedna cząsteczka wody.
Fermentacja mlekowa to fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego, pod wpływem działania bakterii fermentacji mlekowej.
Jedna cząsteczka glukozy pod wpływem działania bakterii mlekowych rozpada się na dwie cząsteczki propanu.
Fermentacja octowa to proces powstawaniu kwasu octowego alkoholu etylowego z udziałem bakterii.
Jedna cząsteczka alkoholu etylowego reaguje z jedną cząsteczką tlenu, z udziałem bakterii powstaje jedna cząsteczka kwasu octowego oraz jedna cząsteczka wody.
Fermentacja masłowa to fermentacja węglowodanów do kwasu masłowego wywołana przez bakterie masłowe
Jedna cząsteczka glukozy pod wpływem bakterii masłowych rozpada się na jedną cząsteczkę kwasu butanowego, dwie cząsteczki tlenku węgla(IV) oraz dwie cząsteczki wodoru.