(Roztwory właściwe / Koloidy) można podzielić ze względu na ilość substancji w nich rozpuszczonej na roztwory nasycone i nienasycone. W wodnym roztworze (nasyconym / nienasyconym) ilość substancji rozpuszczonej jest (mniejsza / większa) niż ilość wynikająca z wartości rozpuszczalności tej substancji w danej temperaturze. Roztwory (nasycone / nienasycone) możemy podzielić na rozwory (stężone / rozcieńczone), charakteryzujące się wysokim stężeniem substancji rozpuszczonej, oraz roztwory (stężone / rozcieńczone), w których rozpuszczono niewielką ilość substancji stanowiącej fazę rozproszoną. Roztwór powstały przez zmieszanie wody z dużą ilością cukru (sacharozy), znacznie przekraczającą w danych warunkach jego rozpuszczalność w wodzie, będzie roztworem (nasyconym / przesyconym). Roztwory (nasycone / przesycone) zazwyczaj są trwałe tylko w ściśle określonych warunkach i mogą powstać podczas szybkiego schładzania roztworu nasyconego.