| Nazwa składnika | Rola w organizmie | Skutki niedoboru | Skutki nadmiaru |
| białka | podstawa budowy komórek, funkcje ochronne, funkcje regulacyjne | osłabienie kondycji skóry paznokci i włosów, zaburzenia hormonalne, zwiększona podatność na infekcje, zmniejszanie się masy mięśni | zwiększanie się masy ciała, zaburzenia układu pokarmowego, zakwaszenie organizmu |
| cukry proste | surowiec do wytworzenia energii | brak energii, choroby nerek, spadek masy mięśniowej | cukrzyca, zaburzenia pracy układu moczowego, osłabienie, odwodnienie |
| wielocukry | materiał budulcowy i zapasowy | zaburzenia trawienia, brak energii | nadwaga, zaparcia |
| tłuszcze | materiał zapasowy, energetyczny, budują błony komórkowe | zaburzenia odporności, alergie, cukrzyca | nadwaga, choroby układu sercowo-naczyniowego. |
| witaminy | konieczne do prawidłowego przebiegu procesów życiowych | hipowitaminoza | hiperwitaminoza |
| Sole mineralne | składniki budulcowe, niezbędne do wszystkich procesów życiowych, regulacja reakcji chemicznych w komórkach | demineralizacja kości, zaburzenia krzepnięcia krwi i gojenia się ran, osłabienie kondycji skóry, włosów i paznokci | obciążenie narządów układu pokarmowego, nadciśnienie tętnicze. |
Wszystkie z wymienionych składników pokarmowych są niezbędne w diecie, jednak będą spełniać swoją funkcję w organizmie jedynie, kiedy będą dostarczane w odpowiednich ilościach. Zarówno ich niedobór, jak i nadmiar prowadzi do zachwiania procesów zachodzących w organizmie, powodując zaburzenia pracy wszystkich układów i wiele odczuwalnych skutków ubocznych