A – 1. Gromadzenie się złogów, głównie kwasów tłuszczowych w obrębie uszkodzonych ścian naczyń krwionośnych.
B – 2. Zbyt szybkie pompowanie krwi do naczyń krwionośnych lub zwężenie i mała elastyczność naczyń.
C – 3. Najczęściej niedobór żelaza lub witamin z grupy B.
Miażdżyca tętnic nazywana również arteriosklerozą jest chorobą przewlekłą, która na początkowym etapie nie daje żadnych charakterystycznych objawów. W bardziej zaawansowanym stadium mogą pojawiać się: zadyszka i zmęczenie po niewielkim wysiłku, bóle nóg oraz problemy z pamięcią. Przyczyną miażdżycy są uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych i odkładanie się w tych miejscach związków tłuszczu i wapnia, które tworzą tak zwane blaszki miażdżycowe. Powstałe w ten sposób złogi utrudniają przepływ krwi w naczyniach, co z czasem może prowadzić do niedotlenienia i niedokrwienia danych obszarów organizmu i powodować takie choroby jak: niedokrwienie serca, zawał mięśnia sercowego, udar mózgu. Do czynników sprzyjających miażdżycy zaliczamy: niewłaściwą dietę – bogatą w tłuszcze zwierzęce, otyłość, uwarunkowania genetyczne, mało aktywny tryb życia, stres, palenie tytoniu, cukrzycę typu II oraz nadciśnienie tętnicze. W leczeniu zaawansowanej miażdżycy tętnic stosuje się angioplastykę, czyli zabieg polegający na poszerzaniu zwężonych tętnic za pomocą balonika i stentu.
Anemia zwana również niedokrwistością objawia się obniżonym poziomem hemoglobiny i erytrocytów we krwi, konsekwencją jest zmniejszenie ilości tlenu transportowanego do tkanek. Prowadzi to do osłabienia, zawrotów głowy i szybkiego męczenia się organizmu. Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza lub witamin z grupy B. Aby uniknąć anemii należy spożywać mięso, jaja i warzywa liściaste.