-Należy przygotować coca-cole, kość kurczaka (materiał badawczy), słoik.
-Do słoika wlać colę i umieścić kość kurczaka, której wcześniej zrobimy zdjęcie- będzie to nasza kontrola.
-Kość należy fotografować codziennie, wyjmując ją ze słoika, zwracając uwagę na zmiany we właściwościach kości.
Wnioski: Napoje z zawartością kwasu fosforowego wpływają na demineralizację kości, wpłukuję z nich między innymi wapń. Kość traci z czasem twardość, staje się bardziej podatna na uszkodzenia. Kośćmi są również nasze zęby, które są narażone na podobne zmiany przez picie napojów z zawartością kwasu fosforowego. Nie stanowią, więc one zdrowej żywności- niszczą nasze zęby i dodatkowo mogą przyczynić się do bólu brzucha, nudności, wymiotów czy biegunki.
Wyjaśnienie:
W eksperymencie została użyta kość kurczaka, jest ona zbudowana z tych samych minerałów co zęby. Wapń i inne sole mineralne zapewniają kościom twardość, którą będą tracić wraz z czasem, kiedy przebywają zanurzone w napoju, z kwasem fosforowym w składzie. Może to być analogią do tego, co dzieje się w naszej jamie ustnej podczas spożywania dużej ilości słodkich napojów.