Błonnik jest niezbędnym składnikiem diety człowieka. Zwiększa objętość masy pokarmowej w jelitach i pęcznieje, dając poczucie sytości. Sam nie ulega strawieniu, dlatego pobudza mięśnie gładkie jelit do przesuwania pokarmu i reguluje ich pracę. Ułatwia wchłanianie wody i obniża poziom „złego” cholesterolu. Błonnik pozwala zapobiegać chorobą układu pokarmowego jak nowotwór jelita grubego.
Wyjaśnienie:
Błonnik jest jednym z cukrów złożonych- właściwie to wspólna nazwa włókien celulozowych. Pomaga on regulować pracę jelit, wpływając pozytywnie na ich perystaltykę, pomagając wydalić zbędne resztki, a wchłonąć potrzebne składniki pokarmowe. Błonnik ma ogromne znaczenie dla prawidłowego trawienia i zapobiegania zaparciom, a także poważnym chorobą jelit. Duże ilości błonnika znajdują się w owocach, warzywach, pieczywie razowym, kaszach, płatkach zbożowych.