Opis: Przygotuj 4 szklanki, wagę kuchenną, termometr, kuchenka mikrofalowa do podgrzania wody, łyżeczka do mieszania, łyżka stołowa.
Do każdej szklanki wlej 100 ml wody i ogrzej wodę w każdej szklance do temperatury (w kolejności): 25°C, 50°C, 75°C, 100°C. Oceń temperaturę termometrem. Dodawaj po 15 g soli (jedna łyżka stołowa) i mieszaj. Gdy sól zaczyna się z trudem rozpuszczać, dodawać po 1 g soli, tak, aby, jak najdokładniej określić masę soli.
Obserwacje:
Wraz ze wzrostem temperatury w szklance rozpuszczało się co raz więcej azotanu(V) srebra(I).
Wnioski:
Azotan(V) srebra(I) rozpuszcza się w wodzie. Wraz ze wzrostem temperatury rozpuszczalność soli wzrasta.
Rozpuszczalność to maksymalna ilość substancji, jaką można rozpuścić w 100 g H2O w danej temperaturze i pod stałym ciśnieniem.