Czy maltoza lub sacharoza dają pozytywny wynik próby Tollensa? Dlaczego?
Maltoza, w przeciwieństwie do sacharozy, to dwucukier, w którego tworzeniu uczestniczy tylko jedna grupa hydroksylowa węgla karbonylowego. W tworzeniu cząsteczki sacharozy biorą udział dwie takie grupy, więc po utworzeniu związku nie ma dostępnych grup przy węglu karbonylowym, które mogłyby ulec utlenieniu. Maltoza ma taką możliwość, więc wykazuje właściwości redukujące.
W związku z właściwościami redukującymi, maltoza daje dodatni wynik próby Tollensa. Próba ta daje wynik pozytywny dla związków o właściwościach redukujących (maltoza), a negatywny dla związków pozbawionych tej właściwości (sacharoza).
Właściwości redukujące zależne są od tego, czy dany związek ma możliwość utlenienia się. W dwucukrach utlenieniu ulec może grupa -CHO do grupy -COOH, ale musi być ona niezwiązana. Sacharoza nie posiada takiej wolnej grupy, więc nie może ulec utlenieniu, a tym samym wykazać właściwości redukujących. Maltoza ma grupę -CHO, która może utlenić się.
Zadanie 3
226Zadanie 4
226Zadanie 5
226Zadanie 8
228Zadanie 9
228Zadanie 10
228Zadanie 11
228Zadanie 12
228Zadanie 13
229Zadanie 14
229Zadanie 16
229Zadanie 17
230Zadanie 1
231Zadanie 3
231Zadanie 4
231Zadanie 10
232Zadanie 11
232Zadanie 13
233Zadanie 1
233Zadanie 2
234Zadanie 3
234Zadanie 4
234Zadanie 5
234Zadanie 6
234Zadanie 8
234Zadanie 9
234Zadanie 10
234Zadanie 11
234Zadanie 13
235Zadanie 15
235Zadanie 18
235Zadanie 19
235Zadanie 1
236Zadanie 2
236Zadanie 3
236Zadanie 11
237Zadanie 12
237Zadanie 13
237Zadanie 15
237Zadanie 20
238Zadanie 1
238Zadanie 2
238Zadanie 4
238Zadanie 6
238Zadanie 9
239Zadanie 10
239Zadanie 13
239Zadanie 14
239Zadanie 16
239Zadanie 1
240Zadanie 2
240Zadanie 4
240Zadanie 5
240Zadanie 11
241Zadanie 12
241Zadanie 15
241Zadanie 16
241Zadanie 18
241Zadanie 5
242Zadanie 6
242Zadanie 11
243Zadanie 2
244Zadanie 9
244Zadanie 13
245Zadanie 14
191Zadanie 18
245Zadanie 10
246Zadanie 14
246Zadanie 17
246