Próby kontrolne w opisanym doświadczeniu to wierzchołkowe i dolne części plechy brunatnicy Ascophyllum nodosum, na których nie żerowały ślimaki Littorina obtusata. Dzięki próbom kontrolnym, można było porównać czy żerowanie ślimaka wpływa na zawartość florotanin w wierzchołkowych i dolnych częściach plechy brunatnicy.
W próbie kontrolnej nie zmieniamy żadnego czynnika.
Glikozydy takie jak flawony i antocyjany odpowiadają za zabarwienie kwiatów, owoców i liści oraz nadają roślinie aromat.
Alkaloidy to bardzo toksyczne związki o gorzkim i cierpkim smaku np. teina, chinina, morfina.
Garbniki występujące w korze drzew są odpowiedzialne za nadawanie gorzkiego i cierpkiego smaku roślinie.
Dzięki gromadzeniu metabolitów wtórnych w wakuoli takich jak glikozydy, alkaloidy i garbniki, roślinożercy są odstraszani zapachem bądź smakiem rośliny.