Procentowa zawartość białka w mleku to cecha (jakościowa / ilościowa), która charakteryzuje się zmiennością (ciągłą/ nieciągłą) i jest warunkowana przez (pojedyncze geny / geny kumulatywne).
Geny kumulatywne to geny, których suma działania tworzy ostateczny efekt fenotypowy.
Laktoza to disacharyd występujący w mleku, którego cząsteczki zbudowane są z glukozy i galaktozy. Osoby nieposiadające enzymu rozkładającego laktozę, czyli laktazy, nie mogą jej trawić. Najwięcej tego enzymu posiadają niemowlęta, u których ten dwucukier pełni istotne źródło cukrów prostych.
Sacharoza to dwucukier, którego cząsteczki składają się z glukozy i fruktozy.
Skrobia to polisacharyd zbudowany z cząsteczek glukozy.
Laktoza to disacharyd, którego cząsteczki zbudowane są z glukozy i galaktozy.
Rafinoza to trisacharyd zbudowany z glukozy, fruktozy i galaktozy.