Kiełkowanie nasion rzeżuchy:
K | B1 | B3 | B6 | |
ilość wykiełkowanych nasion (wysokość) | ||||
1 DZIEŃ | 2 (0,1 cm) | 0 | 0 | 0 |
2 DZIEŃ | 5 (0,3 cm) | 1 (0,1 cm) | 0 | 0 |
3 DZIEŃ | 10 (0,5cm) | 5 (0,1 cm) | 1 (0,1 cm) | 0 |
4 DZIEŃ | 15 (1 cm) | 7 (0,3 cm) | 2 (0,1 cm) | 0 |
5 DZIEŃ | 20 (3 cm) | 10 (0,5 cm) | 4 (0,2 cm) | 0 |
6 DZIEŃ | 20 (5 cm) | 12 (0,7 cm) | 8 (0,3 cm) | 1 (0,1 cm) |
7 DZIEŃ | 20 (7 cm) | 14 (1 cm) | 10 (0,4 cm) | 2 (0,1 cm) |
8 DZIEŃ | 20 (10 cm) | 20 (1,5 cm) | 12 (0,4 cm) | 2 (0,1 cm) |
9 DZIEŃ | 20 (12 cm) | 20 (2cm) | 14 (0,5 cm) | 2 (0,1 cm) |
10 DZIEŃ | 20 (13 cm) | 20 (3cm) | 16 (0,6 cm) | 3 (0,1 cm) |
11 DZIEŃ | 20 (15 cm) | 20 (4cm) | 17 (0,7 cm) | 3 (0,1 cm) |
12 DZIEŃ | 20 (18 cm) | 20 (5 cm) | 18 (1 cm) | 3 (0,1 cm) |
13 DZIEŃ | 20 (18,5 cm) | 20 (7cm) | 18 (1,4 cm) | 3 (0,1 cm) |
14 DZIEŃ | 20 (19 cm) | 20 (10cm) | 18 (1,5 cm) | 4 (0,1 cm) |
Wyniki obserwacji: Nasiona kiełkowały najlepiej na podłożu z czystą wodą, dodatkowo były najwyższe. Różnice były widoczne również w strukturze listków rzeżuchy, najlepiej wyglądały ta na podłożu kontrolnym. Listki rzeżuchy rosnące na roztworze soli były delikatnie pożółknięte w niektórych miejscach.
Wniosek: Prawidłowe wykiełkowanie rzeżuchy uniemożliwia stężenie soli wynoszące powyżej 21,6%. Nadmierne zasolenie gleby prowadzi do z ograniczenia dostępności wody za sprawą obniżenia potencjału osmotycznego roztworu glebowego, co również prowadzi do zaburzeń procesów fizjologicznych oraz wywołuje zmiany anatomiczno-morfologiczne u rośliny. Glebę należy nawozić nawozami mineralnymi ściśle według zaleceń, ponieważ nadmiar minerałów w glebie również nie sprzyja prawidłowemu wzrostowi rośliny. Sól używana w zimie do posypywania ulic wpływa na rozwój roślin rosnących na obrzeżach dróg, ponieważ rośliny takie nie mogą w prawidłowy sposób pobierać wody z gleby, przez co ich rozwój jest zaburzony. Nadmiar soli w glebie może prowadzić nawet do śmierci rośliny.
W ostatnich latach problem zasolenia gleb szczególny ze względu na stosowanie coraz większej ilości soli w rolnictwie. Dodatkowo wpływa na to również chemiczne odśnieżanie dróg oraz wzrost zapotrzebowania na wodę słodką, wynikający z rozwoju rolnictwa oraz różnych dziedzin przemysłu.