fermentacja mlekowa, oddychanie tlenowe, β-oksydacja kwasów tłuszczowych, glukoneogeneza
Fermentacja mlekowa przebiega w warunkach niedoboru lub braku tlenu, jest przeprowadzana przez niektóre grzyby i bakterie oraz komórki mięśni szkieletowych w warunkach beztlenowych, składa się z 2 etapów:
Proces fermentacji mlekowej znalazł zastosowanie do produkcji jogurtów, kwaśnej śmietany, kiszenia kapusty czy ogórków.
Oddychanie tlenowe składa się z trzech etapów (oprócz glikolizy, która jest wspólnym etape, dla oddychania tlenowego i beztlenowego):
W wyniku β-oksydacji kwasy tłuszczowe są rozkładane do dwuwęglowych fragmentów.
Glukoneogeneza to proces powstawania glukozy ze związków innych niż węglowodany. Substratami mogą być mleczan, niektóre aminokwasy czy glicerol. Proces ten przebiega głównie w wątrobie i nerkach.