Przy obecności tlenu w komórkach włókna mięśnia szkieletowego zachodzi proces tlenowego oddychania komórkowego, natomiast przy jego braku komórki te przeprowadzają proces fermentacji mlekowej.
| Cecha | Oddychanie tlenowe | Fermentacja mlekowa |
| Substrat | glukoza | glukoza |
| Ostateczny akceptor elektronów | tlen | pirogronian |
| Produkty | CO2, O2, ATP | mleczan, ATP |
| Miejsce przebiegu procesu | cytoplazma, mitochondrium | cytoplazma |
| Wydajność procesu | 30 cząsteczek ATP | 2 cząsteczki ATP |
Fermentacja mlekowa przebiega w warunkach niedoboru lub braku tlenu, jest przeprowadzana przez niektóre grzyby, bakterie i komórki mięśni szkieletowych podczas ich niedotlenienia. Składa się z 2 etapów:
Proces fermentacji mlekowej znalazł zastosowanie do produkcji jogurtów, kwaśnej śmietany, kiszenia kapusty czy ogórków.