Przebieg doświadczenia:
Przygotuj cztery probówki z roztworami o różnych wartościach pH: 4, 10, 20 i 30. Do każdej probówki wprowadź po 2 ml mleka i dodaj 1 ml 10-procentowego odczynnika biuretowego.
Problem badawczy:
Wpływ wartości pH na aktywność enzymu papainy.
Hipoteza:
Wartość pH roztworu nie wpływa na aktywność enzymu papainy.
Obserwacje:
W każdej probówce obecne jest fioletowe zabarwienie.
Problem badawczy możesz zapisać w formie pytania lub równoważnika zdania. Musisz w nim zawrzeć nazwę organizmu, który badasz oraz czynnik, który będzie oddziaływał na ten organizm.
Hipoteza to przypuszczenie co do spodziewanego wyniku doświadczenia.
Fioletowe zabarwienie w próbie biuretowej świadczy o obecności wiązań peptydowych, na podstawie czego możemy wywnioskować, że wzrost pH środowiska nie wpływa na aktywność enzymu papainy.