Wynik:
Wniosek:
Niskie pH powoduje wydzielenie się kazeiny.
Wykorzystując różnorodne źródła informacji, udziel odpowiedzi na poniższe kwestie:
A. Co to jest serwatka?
Serwatka jest cieczą, która pozostaje po całkowitym ścięciu mleka krowiego.
B. Na czym polega i pod wpływem czego zachodzi tzw. zsiadanie mleka?
Zsiadanie mleka polega na kwaśnieniu świeżego niepasteryzowanego mleka i zachodzi pod pływem bakterii przeprowadzających proces fermentacji mlekowej.
C. Do czego w praktyce wykorzystujemy kazeinę?
Kazeina jest wykorzystywana w przemyśle mięsnym oraz branży piekarniczej i cukierniczej. Może być stosowana do produkcji serów twarogowych.
Gdyby przeprowadzić dodatkowo reakcję biuretową w tym doświadczeniu, to w obu zlewkach byłoby obecne fioletowe zabarwienie, ponieważ zawierają one wiązania peptydowe. Utrzymując temperaturę nie wyższą niż 50-60°C, nie dochodzi do denaturacji, czyli zniszczenia struktury przestrzennej białek w serwatce. Dlatego w obu probówkach można wykryć wiązania peptydowe.