Wynik:
W kolbie będącej próbą kontrolną obserwujemy wyraźne, niemieszające się ze sobą dwie warstwy, olej zajmuje górną część kolby, a woda dolną część kolby.
W kolbie będącej próbą badawczą obserwujemy mieszanie się oleju z wodą, roztwór przyjmuje formę emulsji.
Wniosek:
Lecytyna ułatwia mieszanie się roztworów.
Podaj przykłady praktycznego źródła wykorzystania lecytyny (inne niż we wstępie do doświadczenia) oraz źródła jej przemysłowego pozyskiwania.
Lecytyna może być stosowana jako suplement diety poprawiający myślenie i pamięć oraz metabolizm tłuszczów. Lecytyna jest również stosowana do przygotowywania kremów, maseczek i maści w przemyśle kosmetycznym. Przemysłowo lecytynę pozyskuje się z nasion roślin oleistych jak: rzepak, soja, słonecznik, len.
Jakie struktury formuje lecytyna w środowisku wodnym? Jaka jest ich biologiczna rola?
Lecytyna może formować liposomy, będące kulistymi pęcherzykami otoczonymi dwuwarstwą lipidową. Stosowane są w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym jako nośniki różnych substancji np. leków czy substancji aktywnych, ze względu na analogię budowy z błoną komórkową.
Wniosek jest potwierdzeniem lub zaprzeczeniem hipotezy.
Cząsteczki wody są polarne, a cząsteczki oleju są niepolarne, dlatego nie mogą się ze sobą mieszać. Jedynie po dodaniu substancji powierzchniowo czynnej jest to możliwe. Lecytyna jest emulgatorem, czyli substancją umożliwiającą powstanie emulsji, ze względu na swój hydrofilowo-hydrofobowy charakter.